Подкрепа на микро и малки предприятия

Безвъзмездна помощ в размер на над 170 млн. лева ще бъде предоставена на микро и малки предприятия в България, за осигуряване на оперативен капитал, за преодоляване на породените от разпространението на пандемията от COVID-19 последици. Средствата са осигурени от ОП „Конкурентоспособност“, с възможност за увеличаване чрез средства от други оперативни програми.

Насоченост и условия за кандидатстване

1. Кандидатстващите следва да са юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 г., и през 2018 г. и 2019 г. са осъществявали стопанска дейност. Те трябва да отговарят на изискванията за микро- или малко предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия – съответно с под 10 и 3.9 млн. лв. оборот и с под 50 души персонал и 19.5 млн. лв. оборот. Кандидатите са длъжни да удостоверят че са микро или малко предприятие, като попълнят и представят към проектните предложения Декларация за обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от ЗМСП (Приложение 1). Управляващият орган може по всяко време да извършва документална проверка на декларираните от одобрените кандидати на етап кандидатстване обстоятелства и в случай че след проверката се установи, че кандидатът не отговаря на изискването по т. 3), получената безвъзмездна помощ подлежи на възстановяване, вкл. начислената законна лихва.

2. Допуска се кандидатстване на предприятия и еднолични търговци от всички икономически сфери, с изключение на селското стопанство и хранителната промишленост, които са обект на финансиране от програма за развитие на селските райони.

3. Фирмите следва да имат спад от поне 20% в оборота за месеца, предхождащ този, в който е подадено заявлението за подпомагане, спрямо средно аритметичния оборот през 2019 г. При кандидатстване през май, ще се вземат данните за април и те трябва да са с една пета по-ниски от средномесечните стойности за миналата година.

4. Кандидати могат да участват в процедурата за подбор на проекти и да получат безвъзмездна финансова помощ, в случай че не са недопустими кандидати съобразно демаркационната линия с други планове и програми, финансирани със средства на ЕС.

Друго условие е към 31 декември 2019 г. предприятието-кандидат да не е било вече изпаднало в затруднено положение.

Коментари

  • Друго условие е към 31 декември 2019 г. предприятието-кандидат да не е било вече изпаднало в затруднено положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *